زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

نقش تکوینی حضرت مهدی





اگر به مجموع جهان و انسان نظری آگاهانه و همراه با جهان‌بینی الهی بیفکنیم، خواهیم دید که برای خداوند تبارک و تعالی بندگانی است که علاوه بر نقش و هدایت تشریعی و راهنمائی بشر به سوی خدا، دارای نقش معنوی و تکوینی خاصی هستند. همه امامان معصوم (علیهم‌السّلام) در این ویژگی مشترک هستند، اما امام زمان (علیه‌السّلام) که در پشت پرده غیبت ‌به سر می‌برند، چگونه این نقش را ایفا می‌کند؟


۱ - نظر به وابستگی جهان



اگر در جهان به پدیده‌ها توجه نمائیم، به روشنی درمی‌یابیم، که همه آنها به اشیای دیگر وابسته بوده واز خود استقلالی ندارند. به عنوان مثال نوری که در لامپها مشاهده می‌کنیم، و از آنها بهره می‌بریم، و نیروی برق که تمام جهان از برکت وجود آن بهره برده و چرخ حیات را به گردش در می‌آورد، به وجود نیروگاه مرکزی مولد برق بستگی داشته، و بدون آن کسی از نعمت روشنایی و فوائد گوناگون دیگر آن برخوردار نخواهد شد. و همچنین اگر به انسان نظر کنیم، خواهیم دید که روح در وجود او به عنوان اساس و ریشه وجودی او نقش دارد. و پیکر بدون روح، مجسمه‌ای بی‌جان و بی‌تحرک است که کاری از او ساخته نیست، بلکه وجود روح است که به انسان کمک می‌کند تا به همراه اعضای و جوارح کارها را از پیش ببرد، یعنی وجود انسان به وجود و تحقق روح او معنا پیدا می‌کند.

۲ - نقش تکوینی انسانهای کامل



حال اگر به مجموع جهان و انسان نظری آگاهانه و همراه با جهان‌بینی الهی بیفکنیم، خواهیم دید که برای خداوند تبارک و تعالی بندگانی است که علاوه بر نقش و هدایت تشریعی و راهنمائی بشر به سوی خدا، دارای نقش معنوی و تکوینی خاصی هستند.
همه امامان معصوم (علیهم‌السّلام) در این ویژگی مشترک هستند، لکن ممکن است تصور شود این خاصیت و ویژگی مربوط به آنانی است که در بین مردم حاضرند و در پشت پرده غیبت‌ به سر نمی‌برند. اما امام زمان (علیه‌السّلام) که در پشت پرده غیبت ‌به سر می‌برند، چگونه این نقش را ایفا می‌کند؟

۳ - برپایی جهان به واسطه معصومین



در پاسخ می‌گوئیم ما گرچه از دیدار وجود مبارک حضرت ولی عصر (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) محروم هستیم، ولی پیوسته از وجود او منتفع می‌شویم. اساسا زمین و آسمان به وجود او برپاست که این مطلب به خوبی از سخنان معصومین (علیهم‌السّلام) استفاده می‌شود و ما به گوشه‌ای از این بیانات اشاره می‌کنیم که می‌گویند اگر امام در زمین نباشد، زمین اهل خویش را تحمل نمی‌کند و از خود سرکشی ویران‌کننده‌ای بروز می‌دهد. و آسمان و زمین به وجود او برپاست.

۳.۱ - روایت از امام صادق


«عن ابی حمزة قال: قلت لابی عبدالله (علیه‌السّلام): ا تبقی الارض بغیر امام؟ قال: لو بقیت الارض بغیر امام لساخت‌؛ ابی حمزه می‌گوید: به امام صادق (علیه‌السّلام) عرض کردم زمین بدون امام می‌ماند؟ فرمود: اگر زمین بدون امام باشد، فرو می‌ریزد».
«ابی العلاء می‌گوید: به امام صادق (علیه‌السّلام) عرض کردم آیا زمین بدون امام می‌ماند؟ حضرت فرمودند: خیر و به این کلام معروف توجه کنیم که می‌فرماید: بیمنه رزق الوری و بوجوده ثبتت الارض و السماء؛
[۵] مکارم شیرازی، ناصر، مهدی انقلابی بزرگ، ص۲۶۸.
از برکت وجود او (یعنی حجت و نماینده الهی) مردم روزی می‌خورند و به خاطر هستی او آسمان و زمین برپاست‌».

۳.۲ - روایت از امام باقر


«عن ابی جعفر (علیه‌السّلام) قال: لو ان الامام رفع من الارض ساعة لماجت ‌باهلها کما یموج البحر باهله‌؛ امام باقر (علیه‌السّلام) می‌فرماید: اگر لحظه‌ای امام از زمین برداشته شود، زمین متلاطم می‌شود و همراه اهلش اضطراب پیدا می‌کند آنچنان که دریا با اهلش طوفانی و متلاطم می‌شود».

۳.۳ - نقل از زیارت جامعه کبیره


«و بکم یمسک‌السماء ان تقع علی الارض الا باذنه‌؛ و به خاطر شماست که خداوند آسمان را از سقوط کردن بر روی زمین (مگر به اذن خویش) نگه می‌دارد».

۴ - ارتباط وجود ممکنات با قطب عالم



بالاخره می‌گوئیم ارتباط وجود سایر ممکنات با وجود ولی و قطب جهان به حکم خبر صادق و مصدق؛ یعنی پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و ائمه طاهرین (علیهم‌السّلام) ثابت است گرچه ارتباط غیر ارادی باشد، مثل ارتباط منظومه شمسی با شمس و اجزای اتم با هسته مرکزی و هزاران هزار روابط تکوینی که در عالم جماد و نبات و حیوان و انسان و بین اعضا و اجزای آنها برقرار است‌.
[۱۱] صافی، لطف‌الله، وابستگی جهان به امام زمان (علیه‌السّلام)، ص۲۰.

این از فایده‌های بسیار حیاتی است که از ناحیه وجود مبارک حضرت ولی عصر (ارواحنا له‌الفداء) به دیگران می‌رسد.
سر را بسان حلقه بر باب عطایت می‌زنم بوسه اگر بینم ترا بر خاک پایت می‌زنم (شعر از ملتجی)

۵ - پانویس


 
۱. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۱، ص‌۱۷۹، ح‌۱۰.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج‌۲۳، ص۲۱.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج‌۲۳، ص۲۴.    
۴. فیض کاشانی، محسن، وافی، ج‌۲، ص۶۴.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، مهدی انقلابی بزرگ، ص۲۶۸.
۶. محمدباقر، بحارالانوار، ج‌۲۳، ص‌۱۹.    
۷. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج‌۱، ص‌۱۷۹، ح۱۲.    
۸. نعمانی، محمد بن ابراهیم، کتاب الغیبة، ص‌۱۳۹، ح۱۰.    
۹. فیض کاشانی، محسن، وافی، ج‌۲، ص‌۶۶.    
۱۰. مفاتیح الجنان، زیارت جامعه کبیره.    
۱۱. صافی، لطف‌الله، وابستگی جهان به امام زمان (علیه‌السّلام)، ص۲۰.


۶ - منبع


سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «نقش تکوینی حضرت مهدی»، تاریخ بازیابی ۹۵/۳/۳۱.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.